Крем Англез със сметана и мляко
Английски млечен десерт с аромат на ванилия.
Необходими продукти:
- 200 мл пълномаслена сметана
- 150 мл пълномаслено мляко
- 3 пълни с.л. много фина захар
- 1 шушулка ванилия, разделена на две и вътрешността й изстъргана
- 3 големи жълтъка
Начин на приготвяне:
1. Сложете сметаната, млякото, 2 с.л. от захарта и ванилията (заедно със семената) в малка тенджерка. Сгорещете на умерено-слаб огън, като разбърквате непрекъснато, но не много енергично, до получаването на малки балончета по ръба на съда. Свалете от огъня и заделете за около 5 мин., за да може ванилията да остави аромата си.
2. Разбийте жълтъците с останалата захар в огнеупорна купа до побеляване.
3. Извадете ванилията и добавете 1 малък черпак от сметановия крем при жълтъците, като разбивате постоянно, за да се смесят и да уеднаквят температурите си едновременно, така че да не станат жълтъците на бучки.
4. Когато всичко се смеси хубаво, добавете останалия сметанов крем, черпак по черпак, като разбивате хубаво след всеки.
5. Сложете купата върху тенджерка с кипяща вода и сгорещете, като разбърквате внимателно с дървена лъжица.
6. След около 10 мин. яйцата трябва да сгъстят сместа, така че да покрива гърба на лъжицата плътно.
7. Веднага свалете от огъня и охладете за около 10 мин. и прецедете в буркан или шише. Охладете напълно преди да запечатате с капачката, ако използвате шише. Може да съхранявате в хладилника за около 5 дни.
8. Преди поднасяне притоплете отново на водна баня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ