Регистрация

Конфитюр от чушки - сладко-пикантна гарнитура



Конфитюр от чушки - сладко-пикантна гарнитура
Средно   |   Порции 2-4 бурканчета   |   Видяна: 1834

Сладка туршия от чушки със захар и пикантна нотка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Слагането на туршии си е майсторлък, а всеки край в Българи пази своите традиционни рецепти. Така Иван Звездев се оказва се на празника на чушката в село Павел Плевенско и се запознава с местна кулинарка, съхранила традициите. Двамата спретват страхотна зимнина с чушки, която е подходяща както за салати и мезе за ракия, така и като гарнитура към меса, особено за любителите на сладкия акцент и пикантната нотка в гарнитурата. Рецептата е странна, защото се използва гасена вар, но в миналото този продукт е имал широка употреба в кулинарията на българите.

Чушките се нарязват на шайби, почистват се от семките и се накисват в разтворена във вода ГАСЕНА вар за 7-8 минути. През това време в тенджера се прави модерният захарен сироп, познат от миналото като кипяна вода със захар. Чушките се отмиват много добре от варта и се пускат да къкрят в захарния сироп. Добавят се натрошени зърна черен пипер и наситнени люти шулета. Готви се на умерен огън докато чушките абсорбират течността. Готовата туршия се разбърква с лимонтузу и се разпределя в стерилизирани буркани.

Кое как се прави стъпка по стъпка - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта