Кисела туршия със зелени домати, карфиол и зеле
Зимнина с домати, зеле, целина, моркови и червени чушки. Порционът е ориентировъчен за 4 буркана от по 800 мл или 6 буркана от 500 мл.
Необходими продукти:
- 2 кг зелени домати
- 4-6 червени чушки
- 400-600 г карфиол
- 1 кг моркови
- 1 шише оцет
- 4-8 големи листа от зеле (по желание)
- 200-300 мл мед
- сол
- вода
- аспирин
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелените домати на полумесеци, морковите и целината на едри кръгчета, чушките на не много ситни петоъгълници през средата, а карфиола – разчупете на розички. Ако слагате и зелеви листа – накъсайте ги с ръка на не много ситни парчета.
2. Пригответе бурканите. На дъното им налейте оцет, така че да покрие до първата ивица (ориентира след набраздената черта на дъното - идва по около 100 мл оцет на буркан). След това сипете от размесените нарязани зеленчуци. Сложете на всеки буркан (от 500 мл по 1 ч.л. сол) или (по 1 с.л. сол на 800 мл) без връх. Добавете и същото количество мед.
3. Стоплете водата, но я махнете от котлона точно преди да заври. Изсипете я в бурканите. Нека не са много хладни, за да не се спукат от разликата в температурата. Сложете по два аспирина на всеки буркан.
4. Затворете и запечатайте хубаво капачките. В продължение на седмица обръщайте зимнината да си почива върху дъното на бурканите или върху капачките. А после оставете още поне две седмици мирно, за да „втаса“. Накрая остава само да й се насладите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ