Кекс с лешници и млечна заливка
Лешников сладкиш със заливка от кисело мляко.
Бон Апети
Излъчен на 15.06.2018
Домашен кекс със заливка и силно присъствие на ядки готвят Лора и Стоян. Това е сладкиш за ценители, който съчетава лешници, ванилов аромат, портокалов сок и дъх на ликьор с деликатното приръствие на подсладено кисело мляко. Подходящ е както за десерт, така и за закуска.
Първо ядките се запичат на фурна за 10 минути и след това деликатно се смилат в блендер. Не е нужно да са прекалено наситнени. Белтъците и жълтъците на яйцата се разделят. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол и се подслаждат със захар. Жълтъците се разбиват много хубаво с кафява и ванилова захар. След това внимателно белтъците се вкарват при жълтъците. Добавят се ядките, брашно и бакпулвер. Тестото се пресипва в намаслена и набрашнена формичка за кексове с дупка и се пече в предврително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.
Готовият кекс се намазва със смес от портокалов сок и ликьор. След охлаждане се залива по желание с разтопен шоколад или разбито цедено кисело мляко с пудра захар. Поднася се с плодове или топка сладолед, за да бъде идилията пълна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ