Кексчета със сироп от лимон и босилек
Изискани сладкишчета с глазура.
Необходими продукти:
За блата:
- 3/4 ч.ч. неосолено масло, размекнато + 2 с.л. разтопено
- 1 ч.ч. + 2 с.л. брашно за сладкиши + допълнително за поръсване
- 1 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. + 2 с.л. захар
- ½ ч.л. сол
- 4 големи жълтъка, оставени на стайна температура за 30 мин.
- 4 големи белтъка, оставени на стайна температура за 30 мин.
- 3 с.л. пресен лимонов сок
- 2 с.л. фино настъргана лимонова кора
За сиропа:
- 1 1/4 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч.ч. вода
- 1 лента прясна лимонова кора
- 1/2 ч.ч. пресен лимонов сок
- 16 големи стръка пресен босилек
За битата сметана:
- 1 ч.ч. охладена пълномаслена сметана
- захар на вкус
- 1 ч.л. ванилия
За украса:
- малки листенца босилек
Начин на приготвяне:
На сиропа:
1. Сложете всички необходими продукти да кипнат, покрити с капак, в тенджера на умерен огън, като разбърквате от време на време. Свалете капака и варете още 10 мин. Налейте сиропа през цедка в купа и отстранете твърдите частички. Охладете на стайна температура. Можете да използвате този сироп и за глазура на зеленчуци или дори с палачинки.
На кексчетата:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Намажете с малко разтопено масло 12 формички за мъфини и ги охладете за 2 мин., намаслете отново и охладете още 1 мин. Поръсете с брашно и изтръскайте излишното.
2. Разбийте размекнатото масло с 1 ч.ч. захар и 1/4 ч.л. сол в голяма купа с миксер на умерено-висока скорост до побеляване. След това добавете жълтъците, един по един, като разбиете до хомогенност. Прибавете лимоновия сок и 2 ч.л. кора и смесете. Добавете брашното и разбийте на ниска скорост до смесване. Сложете в голяма купа.
3. Разбийте белтъците в чиста купа с останалата 1/4 ч.л. сол на сняг. Добавете 3 с.л. захар, малко по малко, като разбивате след всяка, след това разбийте до образуването на твърди връхчета. Разбъркайте 1/4 от белтъчния сняг в течното тесто, за да го олекотите, след което добавете останалите белтъци и отново смесете всичко.
4. Насипете тестото в приготвените 12 формички. Смесете останалите 3 с.л. захар и кората с пръсти и поръсете върху тестото в чашките. Печете до бухване на кексчетата и до получаването на златиста коричка. Клечка за зъби, пъхната в средата, трябва да излиза чиста (около 25-32 мин.). Охладете в тавичката за 15 мин., след което извадете внимателно кексчетата.
На сметаната:
1. Разбийте охладената сметана в купа със захарта и ванилията до офомянето на меки връхчета.
При поднасяне:
1. Сложете лимоново кексче в чиния с пълна лъжица сметана отстрани. Полейте със сиропа и украсете с с листа босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ