Картофените палачинки на баба
Пържени топки от картофи и лук.
Необходими продукти:
- 3 големи картофа
- 1 голяма глава жълт лук
- 2 ½ с.л. морска сол (или по-малко ако използвате гранулирана)
- 2 яйца
- ½ ч.ч. хляб маца, стрит на трохи (или галета, за предпочитане панко)
- олио за пържене (от гроздови семки, царевично или от рапица)
Начин на приготвяне:
1. Настържете на ситно картофите и лука - или на ренде или с кухненския робот – трябва да получите тънки ивички, а не пюре.
2. Изплакнете с много студена вода, за да отмиете нишестето, отцедете и изстискайте, така че да стане възможно най-сухо (поне малко вода ще остане, но няма проблем).
3. Смесете всички съставки в голяма купа. Трябва да получите не много гъсто тесто, можете да регулирате гъстотата като добавяте постепенно още яйце или натрошена маца.
4. Нагрейте на средно силен огън тиган с 1 см. олио на дъното и проверете дали е достатъчно горещо – като капнете капка тесто или брашно, то трябва да започне да цвърчи, но не и да пуши.
5. С две лъжици или лъжица за сладолед внимателно пускайте малки топчета в горещото олио и ги сплесквайте да станат около 2 см. дебелички. Пържете ги около 3 минути от всяка страна или докато станат златисто-кафяви.
6. Сложете ги върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина и ги сервирайте с ябълков сос или заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ