Картофени палачинки със сос от ябълки и круши
Картофено-лучени пърженки с плодов мармалад.
Необходими продукти:
За картофените палачинки:
- 1 голям картоф, настърган
- 1/2 малка глава червен лук, нарязан на филийки
- 2 яйца
- сол и пипер
- зеленчуково олио
За соса от ябълки и круши:
- 1 ябълка, обелена и нарязана на кубчета
- 1 малка круша, обелена и нарязана на кубчета
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- лимонов сок
- щипка сол
Начин на приготвяне:
На картофените палачинки:
1. Смесете картофа и лука с разбитите яйца.
2. Овкусете щедро със сол и пипер.
3. Изпържете сместа на силен огън докато покафенее по краищата, а в средата е златиста. Обърнете и пържете по същия начин от другата страна.
4. Отцедете върху хартиени кърпи от излишната мазнина и заделете готовите палачинки.
На соса от ябълки и круши:
1. В малка тенджерка, смесете ябълките, крушите, лимоновия сок, водата, захарта и солта.
2. Оставете да заври, след това намалете огъня до умерен.
3. Когато омекнат плодовете, ги намачкайте с вилица.
4. Оставете да къкри докато по-голямата част от течността се изпари и сосът се сгъсти.
5. Поднесете топло върху картофените палачинки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ