Капустник - зелева супа с бекон и наденица
Полска супа със зеле, колбас и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 350 г прясно зеле
- 200 г ленти бекон
- 350 г наденица
- 1 морков
- 1 голяма глава лук
- 2-3 картофа (280-300 г общо)
- 200 г кисело зеле, ако имате (можете да замените с още 100 г прясно зеле и 100 г кисели краставички)
- 50-60 мл от водата на киселото зеле или киселите краставички
- 2 ч.л. сладък пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 1,8 л месен бульон (може да разтворите кубчета във вода)
- листата на връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Лентите бекон нарежете на правоъгълници, наденицата - на тънки кръгчета. Лука и моркова разполовете и после всяка половинка нарежете на четвъртини. След това косо нарежете четвъртините на полумесеци. Зелето нарежете на правоъгълници, подобни на бекона, а киселите краставички или киселото зеле наситнете.
2. Изсипете бекона в тенджера, сложете на котлона и гответе 3 минути след зацвърчаване на умерен огън.
3. Добавете наденичките и гответе още 2 минути. След това изсипете и лука с моркова и бъркайте три-четири минути.
4. Изсипете прясното зеле в тенджерата, захлупете с капак и оставете за 4 минути на умерен котлон. Проверявайте да не се захване за дъното. През това време обелете картофите и ги нарежете на кубчета колкото половин хапка.
5. Прибавете в ястието картофите и киселото зеле или киселите краставички с 50-60 мл. от съответната саламура. Овкусете със сол и двата вида пипер, добавете дафиновите листа и залейте с бульона. Изчакайте да кипне.
6. Щом заври, захлупете с капак и гответе 15-18 минути. Опитайте картофче - когато картофите са разварени, значи и ястието е сготвено.
7. Наситнете копъровите листа и ги изсипете в тенджерата. Разбъркайте, извадете даиновите листа, махнете от котлона и оставете под капак 5 минути. След това можете да сервирате.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ