Супа с наденица, кисело зеле и гъби
Чешка капустница - зелева супа с колбас и гъби.
Необходими продукти:
- 25 г сушени гъби или 350 г пресни гъби или гъби от буркан
- 2 с.л. олио
- 120 г лук - 1 глава
- 3 скилидки чесън
- 500 г наденица
- 900 г кисело зеле
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус (зависи от солеността на зелето)
- 2 с.л. червен пипер
- 1-2 дафинови листа
- 1,7 л бульон (месен - пилешки, телеши или свински)
- магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате сухи гъби, ги залейте с вряла вода и оставете за 30 минути да набъбнат. Ако работите с пресни, почистете и нарежете на полумесеци.
2. Наситнете лука, намачкайте чесъна или го пригответе за минаване през преса. Наденицата нарежете на кръгчета с дебелина около 1,5 см., а киселото зеле нарежете на тънки лентички.
3. Сгорещете олиото в голяма тенджера на умерен огън и запържете лука за 3 минути. Добавете чесъна и гответе още минута.
4. Ред е на гъбите. Ако са сухи, отцедете от водата и добавете. Сложете директно пресните гъби. Гответе минута и добавете наденицата. Намалете огъня на умерен към слаб и гответе още 3 минути.
5. Прибавете зелето, подправките и залейте с бульона. Можете да разтоврите сухи кубчета в топла вода, но внимавайте да не стане прекалено солено.
6. Кипнете. Щом заври сложете капак и гответе 1:30 часа.
7. Сервирайте топло с поръска от наситнени листенца пресен магданоз по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ