Италиански сладкиш с млечен крем
Ефирен сладкиш с лимонов дъх и яйчен крем.
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 180 г захар
- 450 г брашно
- 175 мл мляко
- 150 мл олио
- 1 пакет бакпулвер
- кората на един лимон (био или с ядлива кора)
За крема:
- 120 г захар
- 1 яйце
- 70 г царевично нишесте
- 600 мл мляко
- пудра захар за поръсване след изпичане
Начин на приготвяне:
1. Яйцата чукнете в купа, добавете захарта и с миксер разбийте до получаването на крем.
2. Постепенно вкарайте 1/3 от брашното при непрестанно разбиване на бавна степен. След това налейте млякото, вкарайте още 1/3 от брашното, после бавно сипете и олиото, добавете бакпулвера и на финала - останалото брашно. Отгоре рендосайте една лимонова кора, ако имате цитрус с ядлива кора. Миксерът не трябва да спира през цялото време, а на финала се получава гъста кексова смес. Оставете я настрана.
3. Време е за крема. Сложете тенджера на котлона, пуснете на слаб към умерен огън и изсипете вътре захарта и царевичното нишесте. Разбъркайте. Добавете яйцето и сипете около 1/4 от млякото. С телена бъркалка мешайте докато подгрявате. Сместа не трябва да кипва - внимавайте. Постепенно и при непрестанно бъркане с телта наливайте млякото докато се абсорбира цялото. Оставете да се погдгрява две минути като мешате, а след това махнете от огъня и дръпнете настрана да се охлади.
4. През това време застелете голяма тава с хартия за печене и върху нея изсипете кексовото тесто. Заравнете.
5. Прехвърлете крема в плик или пош с много широк накрайник. Ако работите с плик, отрежете единия ъгъл, за да се получи отвор с диаметър около 2 см.
6. Направете по 4 черти върху кекса с крема от поша първо хоризонтално, след това и вертикално, за да се образува решетка.
7. Вкарайте сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути, след това намалете температурата на 160 градуса и дръжте още 15 минути.
8. След изваждане охладете, отлепете от хартията по желание и поръсете с пудра захар.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ