Италианска салата с паста, шунка и зеленчуци
Студена салата с макарони, зеленчуци и майонезен сос.
Необходими продукти:
- 400 г макарони (или друга дребна паста от типа)
- 300 г шунка
- 1 малка консерва грах
- 12-16 чери домата
- 2 сладки чушки (по желание с различен цвят)
- 2 стръка пресен лук
- листа магданоз или кориандър
За соса:
- 4 с.л. майонеза
- 4 скилидки чесън
- сол и пипер
- 1 с.л. мляко
- 1 ч.л. горчица
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата според препоръките на опаковката, като варите в минимум 3 литра вода, към които добавите 1 с.л. сол. След сваряването изсипете съдържанието на тенджерата през гевгир и охладете пастата под деликатна струя течаща студена вода. Прехвърлете в купа.
2. Добавете нарязаните на половинки или четвъртинки чери домати.
3. Добавете чушките и шунката, нарязани на кубчета.
4. Добавете наситнения пресен лук и отцедения от соса на консервата грах.
5. Направете соса като намачкате на паста чесъна и го смесите с останалите подправки.
6. Залейте салатата със соса непосредствено преди поднасяне и оставете всеки да си я разбърка. Сервирайте с листенца пресен кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ