Испански кюфтета в бяло вино
Панирани кюфтенца във винен сос с бульон по испански.
Необходими продукти:
- 1 филия бял хляб
- 100 мл мляко
- 400 г телешка кайма
- 400 г свинска кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кориандър
- 2 скилидки чесън
- 1 яйце
- 100 г кашкавал
- 50 г лук (около 1/2 глава)
- листата на 6 стръка магданоз
- 100 г брашно
- 4 с.л. олио
- 250 мл бяло сухо вино + по 1/2 ч.л. сол и пипер
- 500 мл месен бульон
Начин на приготвяне:
1. Начупете филията хляб в купичка и залейте с млякото. Оставете да кисне.
2. В купа прехвърлете двата вида кайма и поръсете със сол, пипер и кориандър.
3. Рендосайте кашкавала, намачкайте чесъна, наситнете лука и магданозените листа и ги прибавете към каймата.
4. Чукнете яйцето и добавете наронения през пръсти отцеден от млякото хляб. Замесете каймата добре и оставете да почине няколко минути.
5. През това време си подгответе купичка с вода, в която да топвате ръцете си и купичка с брашно, където да овалвате кюфтетата. Отделно си сложете наблизо и голяма чиния, в която да редите готовите кюфтета.
6. Гребвайте с ръце от сместа, офомяйте топчета, овалвайте в брашно и редете в чинията. От това количество трябва да станат 22-24 кюфтенца.
7. Сгорещете олиото в голям тиган и подредете кюфтенцата вътре. Пържете 10 минути като след 3-тата обърнете и на 8-мата върнете отново от първата страна. Огънят трябва да е силен.
9. Готовите кюфтенца извадете в чиния, намалете котлона на умерен към силен и изсипете бялото вино. Бъркайте докато абсорбира попадалото в олиото брашно и кипне. След това оставете да ври 2 минути. Сипете бульона и кипнете отново. Оставете да ври 5 минути.
10. Върнете кюфтетата обратно в тигана и захлупете с капак. Намалете огъня на умерен и оставете да се готвят 10 минути под капак.
11. Махнете капака, изключете котлона и оставете ястието още 2-3 минути на него. После можете да сервирате като разпределите кюфтетата в порции и залеете със соса. Може да поденсете с гарнитура от бял ориз или зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ