Кюфтета в сладко-кисел сос
Китайски телешки кюфтета със сос.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 450 г смляно говеждо месо
- 2 шалота, смлени
- 1 яйце
- 1 супена лъжица „Хаф & хаф” (мляко и сметана) или мляко
- 1/2 чаша галета
- 3 скилидки чесън, смлян
- 1/2 ч. л. смлян джинджифил
- 1/4 ч. л. млян кардамон
- 1/2 с. л. кашер сол
- 1 ч. л. черен пипер
- брашно
- олио от гроздови семена
За соса:
- 1/4 чаша царевично брашно
- 2 с. л. студена вода
- 400 гр. парчета ананас (с течността от консервата)
- 1/3 чаша кафява захар
- 1 супена лъжица захаросан джинджифил, смлян
- 1/2 ч. л. горчица
- 1/3 чаша ябълков оцет
- 1/8 чаша соев сос
- 1 супена лъжица сос „Шрирача” (лют сос от чили чушки)
- 1 червена чушка (камба), нарязана на ситно
- 1 зелена чушка (камба), нарязана на ситно
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за кюфтетата, с изключение на брашното и олиото. Размесете ги с ръце, до получаване на хомогенна смес, като добавите повече галета, ако е необходимо, за да се стегне по-добре месото. Оформете каймата в топки с размер от 1 см и ги сложете в плато.
2. След като оформите кюфтетата, вземете един широк тиган и го поръсете с олиото от гроздови семена. След като мазнината се сгорещи, пържете кюфтета на партиди, до придобиване на кафеникав цвят – от 1 до 3 минути от всяка страна. След изваждане, ги оставете да се отцедят от мазнината върху домакинска хартия. Запазете мазнината, в която сте изпържили кюфтетата.
3. Разтворете царевичното брашно в студена вода, до получаване на гладка смес. Налейте получената смес в същия тиган, в който сте пържили кюфтетата и бъркайте непрекъснато, докато се смеси с мазнината.
4. Добавете останалите съставки за соса и разбъркайте добре. Оставете да ври на средно висока температура, докато започнат да се образуват мехурчета.
5. Върнете кюфтетата в соса и оставете ястието да ври на слаб огън в продължение на около 5-7 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ