Зимна салата Винегрет от печени зеленчуци
Кореноплодна салата с кисело зеле и кисели краставички.
Необходими продукти:
- 2 моркова (около 200 г общо)
- 2 картофа (около 300 г общо)
- 450 г глави цвекло (около 3-4 броя)
- по 1,5 с.л. мед за всяка глава цвекло
- 4 с.л. зехтин
- 1/3 глава червен лук
- 4-5 кисели краставички
- 200 г грах от консерва
- 100 г кисело зеле (ако имате)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре цвеклото, морковита и картофите и подсушете. Накъсайте си листове алуминиево фолио - по един за всеки морков и картоф и по два за всяка глава цвекло.
2. Увивайте във фолиото индивидуално всеки морков и картоф. Слагайте цвеклото върху лист фолио, заливайте с по 1,5 с.л. мед, увивайте първо в един, а след това и във втори лист фолио.
3. Сложете увитите зеленчуци в тава и печете един час във фурна на 180 градуса.
4. Първо се заемете с цвеклото. Обелете го, нарежете на малки кубчета и изсипете в голяма купа, в която ще сервирате салатата. Залейте с 2 с.л. зехтин и разбъркайте.
5. Обелете картофите и морковите и също нарежете на кубчета. Добавете при цвеклото.
6. Наситнете червения лук и киселите краставички. Зелето нарежете на тънки лентички. Изсипете при останалите продукти.
7. Добавете грахта, отцеден от сока на консервата. Подправете със сол и черен пипер, разбъркате, опитайте на вкус и ако ви допада, залейте с още 2 с.л. олио и разбъркайте финално.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ