Зеленчукова супа с пелмени или равиоли
Супа с пелмени и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 300 г лук - 2 големи или 3 по-малки глави
- 6 скилидки чесън
- 200 г моркови
- 300 г сладки чушки
- 400 г домати
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 2 дафинови листа
- 2 литра месен или зеленчуков бульон
- 1 люто чушле
- 450 г готови пелмени или равиоли с месна плънка или друг пълнеж по избор
- 1 стрък пресен лук
- листата на няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, чесъна нарежете на тънки шайби, доматите, чушките и морковите - на малки кубчета.
2. Сгорещете олиото в тенджера на умерен огън и запържете лука за 4 минути като намалите температурата на слаба. Добавете чесъна и гответе и бъркайте още минута.
3. Добавете морковите и чушките, размешайте добре и оставете да се затоплят за 1-2 минути.
4. Прибавете доматите, размешайте и сложете капак за 5 минути.
5. Овкусете със сол, пипер, кориандър, залейте с бульона и пуснете дафиновите листа. Разбъркайте, изчакайте да кипне на слаб към умерен огън и сложете капака. Оставете да ври 10 минути.
6. Извадете дафиновите листа, добавете пелмените и нарязаното на шайби люто чушле, изчакайте да кипне и оставете под капак на умерен огън за 7 минути.
7. Добавете нарязания косо пресен лук и наситнените листа магданоз. Разбъркайте и след минутка махнете от огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ