Задушен лаврак с джинджифил
Риба със соев сос по азиатски.
Необходими продукти:
- 1 измит и почистен лаврак
- джинджифил, нарязан на ситни парченца
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- ½ чаша олио
- 4 супени лъжици соев сос
- 1 супена лъжица захар
- ½ чаена лъжичка млян бял пипер
- вода
Начин на приготвяне:
1. В голям уок с капак сипете около 5 см вода. Поставете скарата във водата.
2. Върху скарата поставете топлоустойчива чиния, която да стои над водата. Покрийте с капака и изчакайте водата да заври.
3. Измийте и подсушете добре рибата. Поставете я върху топлата чиния върху скарата на уока. Напълнете половината от джинджифила в стомаха на рибата. Останалия джинджифил го наръсете отгоре. Поръсете със захар и бял пипер.
4. Покрийте и задушете на пара за около 10 минути. Проверете с вилица близо до гръбначната кост дали рибата е добре задушена. Ако месото се отделя лесно от коста, значи рибата е готова.
5. Изсипете и соевия сос върху рибата. Отгоре нарежете и пресния лук.
6. В малък тиган загрейте олио, докато започне да пуши. Внимателно изсипете олиото върху пресния лук по цялата дължина на рибата, така че лукът само да се спаружи.
7. Сервирайте със задушен ориз и зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ