Задушени гъби с картофи и сметана
Картофи соте с гъби, сметана, бульон и мащерка.
Необходими продукти:
- 1,2 кг картофи - може да използвате пресни картофи, като ги оставице цели, ако са дребни
- 3 с.л. олио
- 6 скилидки чесън
- 500 г пресни гъби (печурки, кралски печурки, манатарки или други по избор)
- 250 мл бульон (пилешки или гъбен - може да разтворите кубчета във вода)
- сол и черен пипер на вкус
- 250 мл сметана (течна, млечна, незаквасена)
- 2 клонки мащерка или суха мащерка, ако имате
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте, ако са големи разрежете на 2-4 парчета, ако са стари - обелете (младите можете да оставите с ципите) и прехвърлете в тенджера. Залейте с вода, кипнете и захлупете с капак. Варете около 20 минути или докато прецените, че са омекнали.
2. Гъбите нарежете на едро. Нормална или кралска печурка можете да разполовите или на четвъртини. Кладниците също се разполовяват. Ако използвате друг вид гъби, нарежете на едро.
3. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и пресирайте в него чесъна. Бъркайте и гответе 2 минути.
4. Изсипете гъбите и гответе още 5 минути като бъркате. Овкусете със сол и пипер като предвидите, че и бульонът е солен.
5. Залейте с бульона, оставете да кипне и захлупете с капак. Гответе 5 минути, след това махнете капака и гответе още 5 минути.
6. Готовите картофи отцедете от водата на варенето и прехвърлете в тигана. Бъркайте 3 минути.
7. Залейте със сметаната, опитайте на соленост и оставете да къкри 2-3 минути.
8. Махнете от котлона и поръсете с листенца прясна мащерка директно от клона или със суха мащерка.
9. Сервирайте като гарнитура или основно без месо.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ