Елзаски киш с бекон
Вкусен киш със сирене и месо.
Необходими продукти
За блата на киша:
- 1 ½ ч.ч. брашно
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.ч. растително масло
- 3 с.л. вода
За пълнежа:
- 120 г сирене грюер
- 4 яйца
- ½ ч.ч. сметана с високо съдържание на мазнини
- ½ ч.ч. пълномаслено прясно мляко
- 1/3 ч.ч. ситно нарязан лук
- 3-4 парчета бекон, сготвени и нарязани на дребно
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Смесете 1 ½ ч.ч. брашно и ½ ч.л. сол. Добавете ½ ч.ч. растително масло и разбъркайте, докато получите тесто с груба консистенция.
2. Добавете вода (може да се наложи да добавите и повече от 3 супени лъжици). Омесете тестото с ръце.
3. Разточете го и го сложете в плитка тава.
На пълнежа:
1. Предварително загрейте фурната до 190°C.
2. Настържете сиренето грюер на дъното на суровия блат за киша. Уверете се, че сте покрили дъното равномерно.
3. Разбийте яйцата със сметаната и прясното мляко. Добавете бекона, лука и подправките. Отново разбъркайте сместа, за да се смесят всички продукти.
4. Излейте яйчената смес върху блата за киша.
5. Печете 35-50 мин. Когато кишът се опече, ще се надуе и ще придобие златистокафяв цвят.
6. След като извадите киша от фурната, оставете го да изстине за няколко минути, преди да го нарежете. Може да се сервира горещ или студен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ