Домашно пюре от чушки и зеле соте
Готвено прясно постно зеле със зеленчуци и кимион.
Бон Апети
Излъчен на 07.09.2017
Получаваме две зеленчукови български рецепти от Лора и Стоян, като първата е типично нашенска - паста от чушки или чушково пюре, приготвено вкъщи. За целта трябва да си изпечем голямо количество добре узрели червени чушки и да ги обелим и нарежем. После се готвят в тава или тенджера, като им се добавя доматен концентрат, червено вино и олио. След редуциране се овкусяват със сол и захар и се прибират в буркани или се сервират с хляб и бучка сирене като идеалния сос за мазане. Пюрето е подходящо както за готвене, така и за директна консумация.
Следва да научим как се прави и родна пикантна манджичка със зеле на тиган. Първо нарязваме лука на ситно, а зелето - на тънки ленти. Сгорещяваме зехтин, запържваме лука до прозрачност и добавяме зелето. Оставяме да се готви, а през това време нарязваме люто чушле от вид и количество по желание и обелени пресни домати на кубчета. Наситняваме или намачкваме и чесън. Прибавяме ги в тигана и овкусяваме със сол и кимион. По желание може да се добави лъжичка доматен концентрат или горепоказаната чушкова паста. Поднася се с наситнен пресен магданоз и е подходящо за пости и вегани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ