Домашни портокалови бонбони
Домашни плодови бонбони от пресни портокали.
Необходими продукти:
- 1 портокал с ядлива кора
- портокали - колкото да изстискате 240 мл сок от тях
- 200 г захар
- 120 г царевично нишесте
- щедра щипка сол
- 10 г масло
- захар за овалване
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте си на ситно ренде оранжевата част от кората на портокала с ядлива кора. Останалата част изцедете на сок заедно с останалите портокали докато достигнете количество от около 250 мл. Количеството портокали спрямо сок зависи от сорта и зрелостта на плодовете, както и от машината, с която ги изцеждате.
2. Прецедете през фина цедка сока, така че да остане 240 мл. Ако е по-малко, изстискайте още.
3. Изсипете сока в тиган с незалепващо покритие, добавете захарта и бъркайте. След това прибавете и царевичното нишесте и разбъркайте.
4. Пуснете котлона на слаб към умерен огън, добавете щипка сол и мешайте периодично докато леко закъкри. Не трябва да ври активно. Бъркайте докато се получи подобие на тесто като за мекици. Малко преди да е станало съвсем гъсто (когато е с консистенцията на кексово тесто) добавете бучката студено масло и мешайте докато се абсорбира. Работете със силиконова бъркалка и шпатула, за да не надерете покритието на тигана.
5. Застелете мини тавичка или терин с хартия за печене по дъното и стените. Изсипете тестото вътре и заравнете. Приберете в хладилник за 3 часа.
6. Извадете хартията с получилия се сладкиш и след това внимателно отлепете хартията. С топъл и мокър нож нарежете сладкиша на парчета, а тях - на бонбони. Залепва по ножа, затова бъдете търпеливи.
7. Оформените бонбони оваляйте в кристална захар и подредете в чиния, поднос или бонбониера.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ