Домашни наденички от пилешко месо
Правене на кайма от пиле и след това наденички от пиле или домашни пилешки кюфтета.
Как се прави кайма от цяло пиле? Как се мели пилешко месо вкъщи и как от едно пиле се правят вкусни кюфтета и наденички - това показва Миро в канала си Готвене за начинаещи. Ако имате електрическа машинка за мелене, работата е съвсем лесна, ала и с ръчната месомелачка пак ще се получи. Същото важи и за пълненето на червата за надениците - повечето мелачки имат приставка за наденица, така че ако не разполагате, помолете другарче да ви услужи за ден.
Урокът по правене на домашни наденици започва с обезкостяването на пилето. Гледайте видеото, за да се убедите, че не е сложно. Следва да се задели част от гърдите и да се нареже на ситно. Така в каймата ще има апетитни късчета месо. Останалото влиза в мелачката. След първото смилане се овкусява като се добавят чесън, сол, пипер, пресен лук и къри на прах. После се смила повторно, като при наличност, се поставя по-фина цедка. На финала машината се отмива с бяло вино, което също да влезе в каймата. После се замесва с накълцаното месо и се прибира в хладилника.
На килограм обезкостено месо Миро споделя, че слага 16 г сол, 3 г бял пипер, 2,5 г къри на прах, 1 стрък пресен лук, 3,5 г чесън и 50 мл бло вино. Престоялата поне 2 часа в хлaдилника кайма се пълни в черва или се оформя на кюфтета. Печенето може да е на скара, грил тиган, фурна, но най-вкусно си става на барбекюто, защото този уред умее да направи максимално апетитно всяко месо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ