Домашни бухти с кашкавал и доматен сос
Необходими продукти:
- 250 мл топла вода
- 1 пакет суха мая
- 420 г брашно + още за набрашняване при премесване
- 50 г настърган пармезан
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 3 с.л. зехтин
- 120 мл доматена паста
- 200 г кашкавал
- олио за пържене на маслена баня
- сос за поднасяне (доматен с пресен лук или майонезено-чеснов; може и сос барбекю)
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сухата мая в топлата вода и разбъркайте. Оставете настрана.
2. Пресейте брашното в тава, добавете пармезана, солта, захарта и бакпулвера. Разбъркайте с шпатула.
3. Добавете 2 с.л. от зехтина, разбъркайте и излейте водата Бъркайте докато се получи тесто. След това набрашнете плота и месете докато спре да лепне по ръцете. Ще отнеме малко време докато тестото извади добро поведение, но не се предавайте.
4. С 1 с.л. зехтин намазнете купа и овъргаляйте оформеното на топка тесто в нея, за да се намазни от всички страни. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за един час. Трябва да увеличи обема си поне двойно.
5. Рендосайте кашкавала.
6. Премесете втасалото тесто и го разделете на 10 топки. Всяка от тях разточете на блат. Намажете с по 1 с.л. доматено пюре, поръсете кашкавал, прехлупете и защипете крайщата - може и с вилица.
7. Сгорещете олио в дълбок съд за готвене на маслена баня (в тенджерка). Пригответе си решетъчна лъжица, с която да вадите пирожките и застлана с домакинска хартия чиния.
8. Пържете до образуването на златиста и хрупкава коричка. Вадете върху домакинската хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
9. Поднесете със сос за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ