Регистрация

Домашна шкембе чорба

Домашна шкембе чорба
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 7598

Оригинално шкембе, приготвено по българска рецепта както баба знае.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 пакета по 400 г телешко шкембе в желе
  • 1 л прясно мляко
  • 4 с.л. оцет
  • 2-3 скилидки чесън, счукан
  • 1 суха люта чушка
  • 2 жълтъка
  • ½ кофичка кисело мляко
  • Лют червен пипер на вкус
  • Сладък млян червен пипер
  • Сол на вкус (ако е необходимо)

За запръжката:

  • 4-5 с.л. масло
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 3 с.л. сладък млян червен пипер
  • 3 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Слагаме шкембето в голяма тенджера, заедно с желето. Оставяме на умерен огън, докато желето се разтопи и веднага наливаме прясното мляко. Добавяме оцета, чесъна, сухата люта чушка (цяла) и подправките на вкус. Оставяме да се вари, докато шкембето омекне напълно и всичко се сгорещи. Отстраняваме от огъня и оставяме леко да се охлади. През това време препичаме брашното в сух тиган само докато леко промени цвета си и заделяме. В друг тиган, разтопяваме маслото в зехтина, докато се разпени и веднага добавяме червения пипер за запръжката. Готвим около 30 сек. и добавяме брашното при непрекъснато разбъркване. Изливаме сместа в шкембе чорбата. Отделно приготвяме застройка, като разбиваме жълтъците с киселото мляко и смесваме с малко от горещата чорба, за да се уеднаквят температурите. Връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме. Поднася се горещо с допълнително оцет и чесън.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
1
1 трагедия
4
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта