Домашна чурчхела с три вида ядки
Чурчхела - кавказки сладкиш с нанизани ядки в сладка обвивка от сироп.
Необходими продукти:
- 150 г орехи
- 150 г бадеми
- 150 г лешници
- 800 мл сок от нар
- 5 с.л. захар
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Вземете си 10-15 конеца от по 50 см.
2. Почистените от черупките ядки започнете да нижете като предварително вденете конеца двойно в игла. Така от всеки конец ще ви остане чиста дължина за нанизване 25 см. Но засега. Направете си възел в края на конеца, а на 2 см. по-навътре направете втори възел. Така ще ви остане удобно ухо за окачване на сладкиша.
3. После идва най-трудоемката част - нанижете ядките с помощта на иглата върху конеца, като се стараете да са плътно една до друга. Колкото по-пресни ядки използвате, толкова по-малка част от тях ще ви се начупят при низане.
4. Когато сте готови с всичките ядки и конци, преминете към направата на сиропа като сместите брашното с 50 мл от сока от нар. Разбъркайте докато се получи гладка смес. Ако е нужно, добавете още сок.
5. Добавете още 50 мл сок от нар и сложете съда на котлона. Щом започне да се загрява, изсипете и останалия сок при непрестанно бъркане. Гответе на тих огън докато течността започне да се редуцира. Щом намалее с около 1/4, добавете и захарта. Разбъркайте и гответе още.
6. Потопете в още топлата течност нанизите от ядки и оставете за 10 минути.
7. Извадете и подредете да висят от ухото, което направихте в конеца, като внимавате, защото от тях може да покапе.
8. Десертът трябва да се суши, висейки на открито 2 дни. След това можете да смаете близките с уникален кавказки сладкиш.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ