Домашен хумус с чесън и подправки
Ароматна арабска разядка от нахут с тахан, чесън и кимион.
Необходими продукти:
- 300 г нахут от консерва
- 2 с.л. сусамов тахан
- 5 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- 4-6 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. куркума
- сол на вкус
- лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Отцедете нахутените зърна от водата, като си запазите част от течността. Сега идва най-трудния етап от тази лесна рецепта. Обелете зрънцата нахут. След това ги сложете в купата на пасатора или чопъра. С пасатор става по-добре, но с чопър също се получава.
2. Добавете към тях тахана, обелените скилидки чесън, зехтина и лимоновия сок - общо взето всичко останало.
3. Пюрирайте докато се получи гъста паста. Ако стане прекалено твърда, сипете част от нахутената вода и пюрирайте отново. Консистенцията трябва да е на гъста майонеза.
4. Поднесете украсено с пресен кориандър (може и да го побългарите като използвате листенца магданоз) и хляб за мазане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ