Домашен крем брюле
Крем брюле - луксозният братовчед на любимия крем карамел.
Необходими продукти:
- 800 мл течна пълномаслена животинска сметана
- 1 с.л. ванилов екстракт
- 6 жълтъка
- 150 г захар
- вряла вода за печенето на водна баня
- захар за карамелизирането
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сметаната в касерола и я подгрейте, но без да я кипвате. Разтворете в нея ваниловия екстракт и махнете от котлона.
2. В друга купа разбийте с миксер жълтъците. След това добавете захарта и продължете да разбивате докато се разтвори.
3. На няколко части прибавете сметаната към жълтъците, за да се темперират постепенно и да не се пресекат от топлината. Разбивайте докато се получи гладка смес. С лъжица отстранете образувалите се по повърхността балончета.
4. Подредете купичките за брюле в тава, а след това излейте в нея много топла, но не вряла вода така, че да покрие съдинките на 2/3. Дозата е достатъчна за 6 порции брюле. Разпределете крема в купичките и печете в предварително загрята на 165 градуса фурна за 45 минути.
5. След изваждане изчакайте да се охладят. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 2 часа.
6. Извадете кремчетата, поръсете със захар отгоре и я карамелизирайте с горелка. След някоко минути можете да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ