Оригинален крем брюле
Крем със сметана, ванилия, яйца и захар.
Необходими продукти:
- 500 мл сметана
- 1 шушулка ванилия, остърганата вътрешност, заедно със семенцата
- 4 големи жълтъка
- 4 с.л. ситна захар, плюс допълнително за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 110°C. Подредете индивидуални купички за печене в тавичка, постлана с кухненска кърпа.
2. Сложете сметаната в тенджера с дебели стени, заедно с ванилията и затоплете до степен малко преди да заври. Свалете от огъня и заделете за 10 мин., за да поеме аромата на ванилията.
3. В голяма купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
4. Прецедете около 1/2 ч.ч. от горещата сметана при жълтъците и разбийте много добре. Прецедете останалата сметана на три пъти, като разбивате енергично по време на добавянията, за да не се сготви яйцето и да станат бучки.
5. Разпределете крема по купичките, така че всяка да е пълна до ръба (кремът ще спадне малко по време на печене). Налейте кипяща вода в тавичката, в която сте сложили купичките, така че да стигне до средата им, но внимавайте да не плисне върху крема. Печете 1 ч. и 10 мин. или докато кремът се стегне.
6. Извадете от фурната, охладете купичките върху решетка, след това в хладилника за поне 2 ч. (Можете да ги приготвите до 24 ч. предварително.)
7. При поднасяне, поръсете 1 мм захар върху всеки крем и с помощта на сладкарска горелка, карамелизирайте захарта. Ако нямате горелка, сложете купичките под грила на фурната, силно сгорещен преди това, но внимавайте да не изгори захарта, а само да се карамелизира.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ