Домати в буркани с лук и подправки
Зимнина в буркани с домати, чесън, лук, копър и магданоз.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 12 скилидки чесън
- сочна връзка магданоз
- сочна връзка копър
- 800-1000 г домати
- 3 с.л. олио
- 3 с.л. оцет
За саламурата:
- 1 л вода
- 3 с.л. захар
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци и поразрохкайте, за да се разделят.
2. На отделно място нарежете магданоза и копъра и смесете с чесъна. Разбъркайте.
3. Доматите измийте и разрежете на половини или четвъртини - зависи колко са големи.
4. Бурканите стерилизирайте във фурната на 110 градуса с малко вода на дъното за 12 минути. Три буркана от 750 мл до 1 литър са достатъчни.
5. Започнете реденето в стерилизираните буркани като сложите на дъното част лук, след това копър с чесън и магданоз, после резени домати, следва лук, подправки с чесън, пак домати и на финала лук и подправки с чесън. Опитайте се да е максимално плътно, но без да спукате доматите.
6. Кипнете водата за саламурата, изсипете в нея захарта и солта и бъркайте и варете 3 минути. След това докато е вряла - изсипете в бурканите, като отгоре трябва да остане малко пространство.
7. В останалото място до ръба на буркана сложете по 1 с.л. олио и за финал 1 с.л. оцет.
8. Затворете с капачките, обърнете бурканите на обратно и оставете така за 1 денонощие. След това можете да изправите и да подредите в зимника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ