Добруджански гювечета с яйца и спанак
Бабините яйца в гювеч с млечен сос и спанак.
Бон Апети
Излъчен на 07.06.2017
Страхотна добруджанска рецепта представят Лора и Стоян като готвят основно ястие с яйца без месо. Идеята за тази народна храна е от стара българска готварска книга и представя пълнени яйца със сушени домати, спанак и чесън, запечени в сос от мляко, брашно, още спанак и подправки. Пожелателно е и добавянето на люто чушле, което превръща нежния сос в питателна идилия за топкане с бял хляб.
За целта първо се сваряват яйцата, а след това се разполовяват и се изваждат жълтъците им. Отделно се прави запръжка на чесън и сушени домати в масло, към която се добавя спанака. После се смесва с натрошените жълтъци, рендосан кашкавал и люти чушлета и с част от така направената плънка се пълнят яйцата. Следва да ги подредим по две в гювече и да ги залеем със сос от остатъка от запръжката, мляко и брашно. После се запичат за 10 минути и ястието е готово. Време е да сядаме на трапезата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ