Дип от пилешко със сирене и яйца
Пастет от варено пилешко със сирене и яйца в стил крем за мазане на зеленчуци или тестени ордьоври.
Необходими продукти:
- 200 г пилешки гърди
- 150 г бяло сирене
- 3 яйца
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 30-40 мл от бульона на варене на пилешкото
- 1 с.л. майонеза или крема сирене
- основа за поднасяне - хляб, брускети, крекери, чери домати, резени краставица или друго по желание
- каперси, наситнен копър или сос за покапване за декорация по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди сварете във вода на умерен огън за 25 минути. Можете да добавите в бульона резен лук, резен морков, скилидка чесън или стрък целина. Не е нужно да го правите, ала после можете да използвате бульона и за друго готвене или за директно пийване с малко сол и пипер.
2. Яйцата сварете. Варете 7 минути след кипване.
3. В купата на блендера натрошете сирене, нарежете на парчета яйцата и свареното пилешко и добавете чесъна. Налейте от бульона на варенето на пилешкото. Сосът трябва да е гъст, така че внимавайте. Пюрирайте всичко това до хомогенност.
4. Извадете гъстото пюре и разбъркайте с черен пипер и добавка от майонеза или крема сирене. Опитайте на сол. При необходимост посолете. Възможно е да няма нужда.
5. Сервирайте като разядка за боцкане или топване или прехвърлете в пош. След това оформете цветлета върху избрана от вас основа - хлебчета, бисквитки или парчета зеленчуци - много е елегантно и е бързо за приготвяне. Ако украсявате за гости, можете да декорирате с по семка каперси, да поръсите с листенца копър или да покапете със сос терияки или балсамова редукция.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ