Диетична заешка салата със зеле и моркови
Здравословна есенна салата със зелка, моркови, орехи и копър за тънка талия и зареждане с витамини.
Необходими продукти:
- около 600 г зеле
- 1 голям или два по-малки моркова
- връзка копър
- 50 г орехи
- 1 лимон/оцет
- зехтин/олио
- сол (аз използвам алпийска или хималайска, но може и обикновена)
Начин на приготвяне:
1. Почистете горните листа на зелката, защото са омекнали и започват да изсъхват. Освен това в тях се съдържат голяма част от пестицидите, с които е обработван зеленчука, както и много от микробите, попаднали при транспортирането и продажбата му. Нарежете останалото зеле на ситно и го изсипете в купа. Сложете му малко сол и го намачкайте с ръце.
2. Измийте и обелете моркова, рендосайте го на средно ренде и го добавете към зелето.
3. Измийте копъра, нарежете го на ситно и го изсипете при зеленчуците.
4. Натрошете ореховите ядки в хаванче, докато станат на ситно, но не и на прах. Добавете ги към останалата салата.
5. Изстискайте сока на лимона и го исзипете в салатата. Размешайте добре. Вместо него можете да добавите оцет на вкус.
6. Осолете на вкус.
7. Добавете зехтина/олиото и отново разбъркайте.
Сервирайте охладено
Съвети:
* Ако искате салатата ви да е наистина здравословна, използвайте лимон ов сок и зехтин. Алтернативите на бялата сол също са по-полезни.
** Не пропускайте да намачкате зелето, защото иначе ще остане много твърдо и неприятно за дъвчене.
*** Спазвайте стриктно последователността на слагане на подправките, за да не се подведете в овкусяването на салатата.
**** Сервиярайте я с маслини по избор. Заешката салата е перфектно мезе за ракия, както и разкошна гарнитура за мазни меса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ