Зелева салата с моркови и пържено олио
Азиатска гарнитура от прясно зеле с чесън, моркови и подправки, попарено със сгорещено олио.
Необходими продукти:
- 1 солидна зелка - около 2 кг + 2 ч.л. сол
- 200 г моркови
- 2 ч.л. семена кориандър (ако не намерите, можете да замените със същото количество кориандър на прах)
- 7 скилидки чесън
- 2 ч.л. червен сладък пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 ч.л. куркума
- 2 с.л. оцет
- 3 с.л. захар
- 5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Зелката нарежете на четвъртини, махнете кочаните, а след това всяка четвъртина нарежете на правоъгълници със страни около 2х3 см. Разделете отделните листа на правоъгълниците и ги прехвърлете в купа.
2. Добавете 2 ч.л. сол, разбъркайте и настискайте с ръце зелето. Оставете настрана.
3. Моркова рендосайте надлъжно на тънки лентички. С обикновено ренде е трудоемко, но възможно. А ако имате китайско ренде или китайска белачка, ще стане много бързо и лесно. Изсипете лентичките при зелето и разбъркайте като леко настискате отоново.
4. Ако сте си намерили семена кориандър, ги изсипете в сух тиган с незалепващо покритие и запечете на умерен огън за няколко минути докато се разгърне ароматът им. След това прехвърлете върху дъска и намачкайте със страницата на голям нож. После нарежете. Ако използвате кориандър на прах, пропуснете тази стъпка.
5. Върнете се при зелето с моркови. На дъното на купата трябва да се е събрала течност - отцедете я. Пресирайте чесъна върху зеленчуците, поръсете захарта, сладкия и лютия пипер и куркумата. Разбъркайте.
6. Залейте с оцета и прибавете кориандъра. Размешайте отново.
7. Сипете олиото в тиган и сгорещете много силно. Залейте салатата с него и разбъркайте бързо, за да успее температурата му да достигне до всички части на ястието. След това сложете капак и оставете настрани. Най-добре е да престои 4 часа, но и след 10-15 минути също ще е готово за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ