Джинджифилов десерт с крем от бял шоколад
Сладкиш, украсен с карамелен мотив и малиново пюре.
Необходими продукти:
За джинджифиловия блат:
- 100 г мляко
- 50 г яйца
- 200 г мед
- половин пръчка канела
- 1 звездовиден анасон
- 3 семенца карамфил
- 3 счукани шушулки кардамон
- 1 с.л. джинджифил на прах
- кората на половин лимон
- кората на половин портокал
- 15 г бакпулвер
- 220 г бяло брашно
- сол
За крема от бял шоколад:
- 100 г мляко
- 20 г захар
- 2 жълтъка
- половин лист желатин
- 200 г бял шоколад
- 300 г разбита на сняг сметана
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Оставете млякото да заври, махнете от огъня, добавете подправките и ги оставете да го ароматизират няколко часа, най-добре цяла нощ.
2. Смесете всички останали продукти за блата и добавете млякото (прецедено от твърдите подправки) и разбъркайте много добре.
3. Изсипете сместа във форма за хляб и печете приблизително 40 мин. на около 170 градуса. Оставете да изстине и увийте във фолио за през нощта. (Трябва да замръзне, за да може да се нареже на тънки парчета.
На крема от бял шоколад:
1. Сложете млякото да заври със захарта. Отстранете от огъня и разбийте жълтъците в млякото докато се смесят хубаво.
2. Прибавете останалото мляко и разбъркайте.
3. Добавете предварително накиснатия желатин и натрошения шоколад, разбъркайте добре и оставете да изстине.
4. Прибавете разбитата сметана и отново разбъркайте хубаво.
За сервиране:
1. Извадете джинджифиловия блат от фризера и нарежете на тънки кръгли филийки с помощта на машина за рязане.
2. Намажете щедро 3-4 филийки джинджифилов блат с крема от бял шоколад.
3. Украсете с карамелен мотив, малиново пюре и добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ