Джинджифилови сладки с мед
Домашни курабийки с мед, джинджифил и мармалад.
Рецептата за тези сладки получих като коледно предизвикателство за празнични десерти. После открих, че не е нужно да ги изрязвам във формички на елхичка или ангелче, а мога да ги правя на ръка в различни варианти така, че да са актуални през цялата година. Ако се изтънят – стават твърди и хрупкави. Ако се направят по-дебели – остават с мека и приятна сърцевина. Втория вариант ми допада повече на вкус. Как обаче ще ги харесате вие, е изцяло въпрос на предпочитания. В тази рецепта ви представям как от коледните джинджифилки могат да станат делнични сладки за закуска или компания към кафето.
Необходими продукти:
- 500 г бяло брашно
- 75 г ръжено брашно
- 200 г пудра захар
- 90 г масло
- 4 с.л. мед
- 1 яйце1 ч.л. сода
- 1/3 ч.л. джинджифил на прах
- ¼ ч.л. смлян карамфил
- 1 ч.л. канела
- орехи или мармалад по желание
Начин на приготвяне:
1. Смесете двете брашна и захарта със содата и сухите подправки.
2. Направете кладенче и в него чукнете яйцето, изсипете меда и добавете маслото на стайна температура.
3. Месете докато се получи твърдо тесто. Отнема време, но се получава. След това увийте тестото в стреч фолио и го приберете за 30 минути в хладилника.
4. През това време се подгответе като си застелите няколко тави с хартия за печене.
5. Извадете тестото от хладилника. Ако ще изрязвате формички, го разстелете на кора с дебелина около 0,5 см. Аз избрах по-лесния вариант – оформях на топки с ръка, а в средата на някои от тях направих кладенче, в други пък забучих по 1 орехова ядка. Трети просто направих по-сплеснати.
6. Редят се сладките в тавичката и се пекат за 12 минути на 180 градуса. След това не ги закачайте още 20 минути, за да се охладят. В началото изглеждат като леко недопечени, но щом коричката започне да пожълтява в крайщата, е време да се извадят.
7. След охлаждане онези с дупката се пълнят с домашен мармалад, плоските се слепят с мармалад, а другите – с орехчето, са готови за похапване.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ