Датски рибени кюфтенца
Кюфтета от риба с масло и сметанова заливка.
Необходими продукти:
- 450 г рибено филе, без кожата и фино смляно (риба треска, морски език, бяла риба)
- 2 ч.л. сол
- щипка бял пипер
- 5 с.л. обикновено брашно или картофено брашно
- 50 г масло
- 2 яйца
- 400 - 500 мл лека сметана
Начин на приготвяне:
1. Смесете подправките с каймата и брашното.
2. Много добре разбъркайте сместа и прибавете маслото, докато се абсорбира напълно.
3. Прибавете едно по едно яйцата.
4. Постепенно налейте сметаната.
5. Ако сместа се пресече, сложете купата в гореща вода и разбийте докато отново стане гладка.
6. Опитайте на вкус.
7. С помощта на две лъжици, потопени в гореща вода, оформете кюфтенца.
8. Сложете около 1 л подсолена вода да заври.
9. Сварете една от готовите топчици, за да проверите консистенцията - ако е прекалено мека, прибавете още яйца, а ако е много твърда, разредете със сметана.
10. Ако не е нужно да коригирате, сварете всички кюфтенца за по няколко минути - когато са готови, ще изплуват на повърхността.
11. Поднесете като предястие или използвайте за супа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ