Гювечета с качамак, домати и яйца
Печен качамак със сирене и коричка от зеленчуци и яйца.
Качамак със сирене, яйца и домати в гювеч или тавичка прави Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да припомни позабаравена закуска от българското минало или пък основно народно ястие без месо. В миналото това блюдо се е приготвяло навред из селските къщи, а днес рядко може да бъде намерено дори и по заведения, предлагащи автентична храна на чужденци и нашенци.
В тенджера се изсипва зеленчуков бульон. Можете да разтворите и сух бульон във вода. Преценете количеството сол и пипер, защото има шанс да не се наложи допълнително добавяне, ако бульонът е овкусен. Добавя се и масълце, а след кипване постепенно при непрестанно бъркане се сипва царевичното брашно. Не го бъркайте с царевично нишесте, защото по-скоро представлява царевичен грис. Оставя се на слаб огън да къкри при периодично мешане докато стане съвсем гъсто и лепкаво. Следва да се изсипе в съд с натрошено бяло сирене и да се разбърка докато е още топло. А после получената смес се разпределя в намазни с масло гювечета или тавичка.
Приготвя се запръжка от лук, чушка и белени домати в малко олио. Овкусява се със сол и пипер и се разпределя върху качамака. На финала се оформят гнезда и в тях се чукват яйца. Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна до желаната рохкост на яйцето - около 10-15 минути. А точните продукти и стъпки на готвене в тази рецепта ще разберете от видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ