Сладък булгур със стафиди и мед
Здравословна детска закуска с булгур и сушени плодове.
Преди време, след като прочетох колко от вредните химикали се задържат в обелката на житеното зърно, реших че вече ще купувам за невръстната си дъщеричка само БИОбулгур. Продуктът е богат на витамини и минерали и би трябвало да е задължителен в седмичнаа диета на малките дечица. Оказа се обаче, че има доста по-различен вкус от булгура, с който сме свикнали. Екологично чистият ухае на канела и има собствена сладникавост – достатъчно неприятна, ако се опитате да го сготвите със спанак или сирене. Стана ясно – това е продукт, предназначен САМО за десерти. И скоро открих идеалния сладкиш от булгур.
Необходими прдукти:
- 150 г булгур
- 30 г масло
- 120 мл вода
- 30 г кафява захар (аз използвах мусковадо)
- 60 г стафиди или други сушени плодове по желание (боровинки, череши, годжи бери)
- щипка сол
- 1/3 ч.л. канела (или половин пакет канелена захар)
- 1 ванилия (или пакет ванилова захар)
- 1-2 с.л. мед
- шарени пръчици за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте булгура в цедка, сито или гевгир под течаща вода, като не прекалявате с миенето. Просто да се изплакне, ако в процеса на съхранение по него са попаднали нечистотии.
2. Изсипете булгура в касерола, залейте с водата и оставете да кипне на умерен огън. След това го размешвайте периодично, за да не загори.
3. Когато водата изври на 2/3, добавете стафидите, солта, захарта, ванилията и канелата и оставете да се готви още 5-6 минути докато водата напълно си отиде.
4. Добавете маслото и меда и разбъркайте.
5. Намаслете си чаша за кафе или друга малка купичка. Изсипете в нея от булгура и натиснете хубаво, докато придобие формата й. После обърнете върху чиния.
6. Декорирайте по желание и поднесете. Децата много ще се зарадват, защото това е близка алтернатива на любимата им грис халва. Ако искате да е напълно постен – можете да замените маслото с 2 с.л. зехтин. Усеща се лек аромат, но пак е вкусно. Ако желаете пък заменете 2/3 от водата с мляко – става по-питателно. Дори и да удвоите количествата захар, пак ще се получи добре. Аз готвя с по-малко захар заради детето, което наскоро проговори и честичко повтаря: „трябва ми шоколад“.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ