Регистрация

Гъби в масло с копър и чесън

Гъби в масло с копър и чесън
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 45138

Печени печурки с масло на тиган.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г печурки (колкото по-пресни са, толкова по-вкусни стават)
  • 125 г масло (един малък пакет); ако сте вегетарианци, можете да го замените с маргарин, но няма да стане така вкусно
  • връзка копър
  • 6 големи скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус (имайте предвид, че тези гъби попиват много подправки докато се овкусят напълно)

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубавo гъбите и ако са по-стари, ги обелете. Ципата ще падне лесно, ако я подхванете от основата на капачето, там където започва пънчето.

2. Отрежете по 0,5 см от края на пънчето, тъй като тази част от гъбата изсъхва първа и е безвкусна.

3. Нарежете гъбите и пънчетата на средно големи неправилни многоъгълници в уок, по възможност с тефлоново покритие, на чието дъно сте поставили бучката масло.

4. Сложете тигана на котлона и го пуснете да загрява. Разбърквайте веднага след като маслото започне да се топи, така че всички гъби да имат възможност да поемат от него. Когато започнат да пускат водата си, похлупете ги с капак и ги оставете да се готвят. Нека огъняt не бъде много силен. Не забравяйте да разбърквате през 5-6 мин. с дървена лъжица или шпатула, за да не нараните покритието на тигана.

5. Докато гъбите се готвят, обелете чесъна и го счукайте в хаванче с щипка сол. Ако използвате преса за мачкане на чесън, не го солете.

6. Измийте хубаво и нарежете на ситно копъра.

7. След около 20-25 мин. водата от гъбите трябва да е започнала да извира. Без да спирате котлона сипете солта и черния пипер и разбъркайте. Оставете да се овкусят за 2-3 мин и спрете огъня.

8. Без да махате тигана от котлона добавете чесъна и копъра. Разбъркайте отново и поднесете ястието горещо.

* Имайте предвид, че когато гозбата изстине, маслото ще се втвърди и гъбите ще станат неприятни за ядене. Така че съветът ми е да ги сготвите непосредствено преди консумация или да имате готовност да ги затоплите след това, ако се наложи.

* Ястието е подходящо както за гарнитура към месо, така и за основно, с което да изпиете чаша тежко червено вино.

 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
117
4 мн. добре
4
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
2
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта