Голабки - зелеви хапки със сос
Зелеви сарми с телешка кайма и доматен сос.
Необходими продукти:
- 1-2 зелки
- 2 филийки стар хляб
- 340 г телешка кайма
- 1 глава лук, наситнен
- 2 с.л. масло
- 1 яйце
- 1 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. пипер
- 1 ч телешки бульон
За соса:
- 3 с.л. брашно
- 3 с.л. масло
- 3 с.л. доматено пюре
- сол
- пипер
- захар
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете зелето достатъчно, че листата му да се отделят свободно, без да ги късате.
2. Подберете 10 - 12 от най-големите листа и подрежете твърдата част, така че да може да се навият лесно на руло.
3. Накиснете хляба във вода и го отцедете.
4. Смесете с каймата много добре.
5. Запържете лука в маслото до златисто.
6. Прибавете яйцето, солта и пипера към каймата.
7. Разделете на порции с броя на листата зеле.
8. Навийте здраво на руло, като притиснете краищата много добре - може да завържете с конец, ако желаете. Ако листата са много малки, навийте по две.
9. Нарежете част от останалите зелеви листа и ги сложете на дъното на голяма тенджера.
10. Подредете сармичките отгоре и прибавете бульон.
11. Изчакайте да заври, покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 30 мин.
12. Подредете в чиния и полейте със соса.
13. Поднесете с варени картофи.
На соса:
1. Пригответе сос от сгорещено масло и запържено в него брашно.
2. Прибавете доматеното пюре и бульона от пълнените зелеви листа и разбъркайте до получаването на гладък сос.
3. Прибавете сол, пипер, захар и червен пипер на вкус и оставете да къкри за около 5 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ