Врачанска лютивка с люти чушки и чесън
Туршия от люти чушлета с чесън и магданоз и една бърза разядка от лютивка със сирене и сметана.
Зимнина с люти чушки в буркани се готви в Кухнята на Звездев, като любимата апетитка се сервира смляна, за да може да влезе в състава и на други ястия. Освен да си я сервирате за мазане върху домашен хляб, можете да я ползвате за обогатяване и опикантяване на лютеница, печени чушки и дори да направите бърза разядка, подобна на любимата сръбска "паприка у повлаци", като разбъркате със сирене и заквасена сметана.
Първо лютите чушлета се пукат (запичат на сух тиган). Следва да увиете във вестник и малко по-късно да обелите. Ако искате по-мек вкус, махнете и семките. Чушлетата се смилат в чопър с чесън и магданоз. В тиган с олио се добавя захар, сол и оцет, а след това и получената лютеница. Готви се няколко минути и се разпределя в буркани. Те се стерилизират за 15 минути и туршията е готова. Има дълъг срок на годност, затова можете да си направите повечко и да си гарантирате добре опикантена зима.
Ако искате да видите точните продукти, както и бързата люта разядка със сирене - гледайте видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ