Великденска дроб сарма със заливка
Агнешка карантия с ориз и пресен лук.
По Великден е прието роднини да се съберат на празничен обяд, на който по традиция се поднася дроб сарма с агнешко. А как се приготвя - това разкрива Иван Зведев в канала си Кухнята на Звездев. Ястието не е сложно, само трябва да се снабдите с агнешки дреболии, като не е нужно да включвате черния дроб, защото той придава особен вкус, който не се харесва на всеки. Но пък на някои места в страната черният дроб на агнето е традиционна добвака към ястието - затова преценете сами.
Агнешките дреболийки се измиват и се слагат в подсолена вода. Добавя се черен пипер и се вари 20 минути след кипването. После месото се изважда и се охлажда, а бульонът от готвенето му се запазва. Докато мръвките къкрят, се приготвя оризовата част. В тиган с малко мазнина на умерен огън за кратко се запържва наситнен пресен лук. После се добавя добре измит ориз и се готви до "оцъкляне". Следва да се залее с обелени и рендосани домати. След малко къкрене се добавя прецеден бульон, като се смята на една част ориз - три части бульон. Маха се от огъня и се подправя с джоджен.
Охладените сварени дреболики се наситняват и се изсипват на дъното на тава. Заливат се с оризовата част и се пускат за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време се прави заливка за дроб сарма като в касерола се подгряват 2 с.л. вода и в тях се разтваря 1 с.л. брашно. Добавя се половин купичка кисело мляко и две яйца. Разбърква се и се притопля без да се кипва или запича. Дроб сармата се залива с яйчената смес и се допича до образуването на апетитна коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ