Бърз миш-маш или пържено ала баба Софка
Селско пърженко със зеленчуци от градината, домашно сиренце и яйчица.
Една рецепта на 100 години, с която са отраснали поколения българи. Докато се връщаше към спомените си, баба ми преглъщаше, и ми разказваше с умиление: “Така го приготвяше мама”.
Разбира се, можеш да приготвиш вкусен миш-маш и в сегашните условия, с продуктите, с които разполагаме, но най-добре се получава, ако отидеш и откъснеш зеленчуците от градина, която сам си направил. После накладеш огън и имаш пръжки от гуде, съхранени в мазнината му. Да не забравяме и селския хляб, с който топиш пърженото. Най-често приготвяното хапване през летните дни, в които градината гъмжи от пресни чушки, лук и домати. Буквално всеки ден, според баба.
Както споменах, не може да се мине и без една дървена лъжица с пръжки от коледното прасе. Те се съхраняват в делва чак до лятото, в каменно мазе под основното. Ястието се приготвя в голям тиган, на огъня, с обилно количество олио, за да можеш да топиш с комата селски хляб.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава кромид лук
- 1 голяма червена чушка
- 1 голяма зелена чушка
- 2-3 стръка пресен лук
- 1 домат
- 100 грама сирене
- 2 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязвате всички зеленчуци (без доматите) и ги задушавете в олиото. Когато са готови (омекнали), добавяте към тях 1 ч.л. червен пипер и настъргания домат. Дайте му 2-3 минути, а после добавете към него начупеното сирене и яйцата. След не повече от 2-3 мин. пържено е готово. Прабаба ми го е приготвяла с обилно количество олио, но ние се придържаме към по-здравословното готвене - с малко мазнина.
И така в резюме. Ако използваш добри продукти или домашно сирене, зеленчуци и яйца, ефектът ще е ненадминат, но и ние се справихме с много любов и малко домашно козе сирене.
Миш-машът е вкусен както топъл, така и студен.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ