Бутер кейк с крем сирене и канела
Млечна баница от бутер тесто с ванилов крем и каналена коричка.
Този сладкиш е за всички, които не обичат да правят засукани десерти, нито да се отдават на морен труд в кухнята, но пък искат да сервират домашно направена храна. Идеята е хитра и практична - канелен карамел обгръща пай с хрупкава коричка от многолистно тесто и ефирна плънка от сиренен ванилов крем. Просто идилия, която се приготвя за по-малко от половин час.
Необходими продукти:
- 2 опаковки бутер тесто (от по 400 г максимум)
- 4 опкаовки крем сирене (от най-обикновеното х 125 грама опаковка)
- 1 яйце
- 2 ампули ванилова есенция
- 1 ч.ч. пудра захар (може да сложите и по-малко, ако не харесвате натрапчивата сладост на десертите)
- малко масло (около 10 грама)
- 1 пакет канела на прах
- 6 с.л. кристална бяла захар
Начин на приготвяне:
1. Извадете бутер тестото да се размрази и отворете едната от опаковките. Проверете в коя тава ще ви пасне най-добре. Важното е да е правоъгълна с високи бордове. Ако е по-голяма, просто ще разточите бутер тестото, пренебрегвайки правилото, че не се раточва. Не е вярно (ако питате нас) - просто поредното ангажиращо правило на редица шеф готвачи.
2. Четирите крем сирена изсипете в купа и разбийте с миксер на умерена скорост. Добавете пудра захарта и разбивайте пак, докато се получи хомогенна смес. След това добавете яйцето и пак разбивайте. После и ванилята и последно разбиване. Звучи много, но като време не отнема повече от 6-7 минути.
3. С маслото намажете хубаво дъното и стените на тавата, която сте избрали. След това смесете кристалната захар с канелата и поръсете с 2/3 от сместа намаслените части на тавата.
4. Положете първата кора бутер тесто. След това излейте крема с ванилия и заравнете добре. После захлупете с втората кора. Отгоре поръсете останалата захар с канела.
5. Остава да изпечете на 170 градуса за 30 минути. Ако видите, че започва да прегаря горната кора, извадете по-рано.
6. Можете да сервирате с бита сметана или просто да си заделите малко от крема на плънката за поднасяне. Идея е да покапете с мед, мармалад и дори да сложите топка сладолед встрани. Импорвизирайте според наличните продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ