Бутерки с ябълки и канела
Бутер банички с ябълков пълнеж.
Десертни банички с плодове, които са идеална закуска за двама гладници или четири скромика - това е рецептата на канала Хапка по хапка, в която се припомнят любимите плодови бутерки от времето, когато готвенето с бутер тесто беше доста модерно. Разбира се, днес повечето многолистни теста преливат от вредни заместители на маслото, затова соленките и сладкишите с тях са позабравени, но ако искате да си припомните вкуса - ето какво можете да си сготвите:
Първо три ябъки се обелват, почистват от сърцевината и нарязват на дребни кубчета. В касерола се разтапя масло, ябълките се изсипват в него и се задушават няколко минути. Щом започнат да омекват, се добав захар и се оставят да се карамелизират. На финала се овкусяват с канела и за да бъде истински домашният ябълков мармалад, можете да добавите 1 с.л. лимонов сок.
Бутер тестото се разделя на две или четири парчета. Плънката се разпределя в тях, крайщата се прехлупват и се защипват с вилица. Намазват се с разбито яйце, по желание се поръсват с още канела и захар и се пекат до позлатяване. Най-добре на 200 градуса за около 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ