Брускети на клечка с маслини и кашкавал
Парти шишчета от геврек с маслини и сметанов сос.
Да направим бърза храна за гости, с които да си кажем "наздраве" с халба бира или да изпием по една чаша хубаво вино, без ястието да се натрапва върху общия вкус - това предлага кулинарната влогърка Милена, като готви брускети на шишче - хитра и бърза идея за мезенце или предястие, с което може да стартира и голям купон. А най-хубавото е, че се приготвя за броени минути в последния момент.
Милена предлага да направим брускетите с геврек. Ако обаче не си намерите гевречета, няма проблрем да си купите някоя по-тънка франзела или багети и да опитате с тях. Кокетността на дребните хапки ще се наруши, но пък положението с посрещането на гости ще е спасено. Хлябът се нарязва на хапки, а маслините от вид по ваш избор трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са без костилка. После на шиша се редят хапки хляб и маслини, като се започва и завършва с хляб. След това шишчетата се подреждат в тава, застлана с алуминиево фолио.
И за да са наистина вкусни, освен и красиви, си приготвяме заливка. В купа се разбиват яйца със заквасена сметана, зехтин и подправки по избор. Авторката се спира на риган, но можете да сложите босилек, розмарин, едра сол, лют пипер - в зависимост от вкуса. Даже е идейно да ги побългарите с чубрица или шарена сол. С тази смес се заливат шишовете и се поръсват с рендосано жълто сирене. И обикновен кашкавал върши работа. После се покриват с втори лист алуминиево фолио и влизат за 10 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. След това можете да ги допечете за 2-3 минути и после са готови за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ