Богата салата с пресни листа и месо
Свежа салата със зеленчукови кюфтета и свинско.
Бон Апети
Излъчен на 15.04.2016
Как се различава леворда от момина сълза е само бързо и практично обяснение, с което преминаваме към същинското готвене. А то е разделено в няколко части - правене на зеленчукови кюфтета, карамелизиране на лук, приготвяне на пикантен сос и сглабяне на блюдото.
1. Кюфтенцата се правят именно с леворда, позната още като див чесън. Той се наситнява и се смесва с брашно, мая и мляко, докато се превърне в зеленчуково тесто. След това се пържи на маслена баня, а крайният резултат са хрупкави тестени топченца със златиста коричка и мека вътрешност, ухаеща на пресен лук. Можете да ги поднесете с халба бира, без да да ги ангажирате задължително в салата.
2. Карамелизираният лук е нестандартен, тъй като за добавката използваме не обикновен, а червен лук. Той може и да е по-сладък и мек на вкус от традиционните глави на ревливия зеленчук, но при термична обработка отделя по-малко количество захари и карамеленият му вкус е доста по-различен.
3. След това правим соса като смесваме сусамов тахан с лимонов сок и наситнено червено люто чушле. Доста е нестандартно за салати, но определено придава завършен вкус на ордьовъра.
4. На финала сглабяме салатата като микс от пресни зеленчуци поднасяме с цели късове печено свинско месо (можете да използвате и друг вид колбас или мръвка по ваш избор, а можете дори да импровизирате и с риба), разполовени хрупкави кюфтета с леворда, поръсваме с карамелизиран червен лук и овкусяваме с пикантен кисел сос. Заслужава си прекараното време в кухнята за направата на тази салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ