Бирманска салата с дайкон
Бяла ряпа с чесън и сусам.
Необходими продукти:
- 1 голямо парче дайкон, фино нарязан на филийки (дълга бяла ряпа; широко разпространена е вече и у нас)
- 9 скилидки чесън, фино нарязан на кубчета
- 1 малка глава лук, нарязан на филийки
- 3 с.л. фъстъчено олио
- 3 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. фъстъци
- 2 с.л. листа кориандър, нарязани
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. препечени сусамови семена
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сос по избор
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете оризовия оцет, солта и захарта.
2. Разбийте докато солта и захарта се разтворят.
3. Прибавете дайкона. Разбъркайте и оставете в хладилника за 10-15 мин.
4. Накиснете лука в студена вода за 5 мин и отцедете.
5. В тиганче, запържете чесъна в олио на силен огън до златисто.
6. Свалете от огъня и отцедете от излишната мазнина върху хартия.
7. Запържете фъстъците в ненамаслен уок и ги счукайте на прах.
8. Преди да поднесете, отцедете дайкона и го смесете с останалите необходими продукти.
9. Разбъркайте много добре и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ