Базова фокача с домати
Плосък италиански постен хляб с домати и маслини.
Необходими продукти:
- 1 картоф
- 2 ч.ч. брашно (280 г)
- 1/2 ч.л. захар
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 2/3 ч.ч. топла вода (около 40 градуса)
- 2/3 ч.л. суха мая
- 3-4 с.л. зехтин
- 2 домата
- черни маслини без костилка по желание
- сух риган
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофа, охладете и намачкайте на гладко пюре.
2. Изсипете в купа маята, добавете захарта и 1 ч.л. брашно. Залейте с топлата вода, разбъркайте и оставете настрана за 10 минути.
3. Брашното пресейте в тава или голяма купа. Добавете към него солта, картофеното пюре, налейте маята и 2 с.л. зехтин. Замесете тесто и оставете да втаса за 40-тина мнути.
4. Втасалото тесто премесете и прехвърлете в намазнена правоъгълна тава. Разстелете с пръсти без да заглаждате - повърхността трябва да остане "рошава". Намажете с останалия зехтин и оставете да втаса още 30-тина минути.
5. Разпределете отгоре доматите, нарязани на шайби, маслините и поръсете щедро с риган. Можете да добавите едра сол или листа пресен босилек.
6. Печете на 200 градуса за 30-тина минути или докато прецените, че е готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ