Ароматен хлебен пудинг
Хрупкави франзелени кубчета, запечатани под микс от зеленчуци и разтопен кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 франзела, нарязана на кубчета от по 2 см.
- 1/4 ч. ч. зехтин
- 4 ч. л. розмарин или мащерка, нарязана ситно
- 2 яйца
- 1 ч. ч. бульон (по избор)
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 400 г консерва сърцевини от артишок, отцедени и нарязани ситно
- 300-400 г спанак (ако е замразен, размразете и отстранете водата, ако е пресен, задушете на слаб огън)
- 2 кралски печурки (или 6 обикновени печурки), без пънчето, нарязани ситно
- 100 г обикновени гъби, без пънчетата, нарязани ситно
- 3 стръка зелен лук, нарязан ситно
- 2 малки глави лук шалот, нарязани ситно
- ½ ч. ч. сушени домати, нарязани ситно
- сол, пипер
- 2 ч. л. риган (или друга любима ваша подправка)
- 110-120 г настърган кашкавал Грюер (или друг кашкавал по ваш вкус)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С и намажете с мазнина дъното на йенска тенджера.
2. Изсипете в купа франзелените кубчета, зехтина, розмарина и разбъркайте добре.
3. Прехвърлете хлебчетата в тавичка и поръсете със сол и пипер. Запечете докато станат хрупкави и златисти, като от време на време разбърквате – около 15 до 20 минути.
4. Върнете запечените кубчета в същата голяма купа (Франзелените хапки трябва непременно да са хрупкави, в противен случай после ще се разкашкат)
5. В друга купа разбъркайте яйцата с бульона, млякото, артишока, спанака, гъбите, лука, сушените домати, солта, пипера и ригана.
6. Изсипете така смесените мокри съставки върху хлебчетата и оставете 10-15 минути, за да попият кубчетата малко от влагата.
7. Прехвърлете в йенската тенджера и наръсете с настъргания кашкавал.
8. Печете 45-60 минути докато горната част стане златиста и хрупкава, а течността се е поизпарила.
9. Оставете да се поохлади за 10 минутки и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ