Английска мидена супа
Млечна супа с миди и бекон.
Необходими продукти:
- 4 резена пушен бекон, нарязан
- 4 стръка целина, нарязана
- 1 средна глава бял лук, нарязана
- 4 картофа, обелени, на кубчета и накиснати във вода, колкото да ги покрие
- 1.5 с.л. брашно
- 2 консерви миди, запазете течността от тях
- около 15 средно големи миди в черупките, измити и накиснати*
- 1 чаша обезмаслено мляко (или пълномаслено)
- 1 чаша равни части брашно и вода (или гъста сметана)
- тим (сушен, около 1 ч.л.)
- морска сол и пипер
- *измийте черупките много добре. Също, накиснете мидите първо за 10 минути, после сменете водата и накиснете отново, докато станат готови з готвене.
Начин на приготвяне:
1. В тиган на висока температура, сложете мидите и около чаша вода. Покрийте и оставете да заври. Извадете мидите. Отстранете ги от черупките и оставете настрани. Запазете половината течност от варенето, като махнете нечистотиите или парченца черупки, ако има.
2. В голяма тенджера, запържете бекон и разтопете тлъстината. Когато беконът стане хрупкав, извадете го и оставете настрани. Охладете и го накъсайте (това ще бъде допълнителна гарнитура).
3. Към горещата тлъстина от бекона, сложете лука и задушете, докато стане прозрачен. Добавете целина и пържете още 2 минути. Овкусете с тим, малко сол и пипер.
4. Към сместа добавете брашно, за да получите запръжка. Когато целината и лука са оваляни в брашното, добавете останалата течност от варенето на мидите, картофите и водата, в която са киснали картофите. Овкусете с още пипер. Покрийте и оставете да заври. Течността ще стане гъста, което е нормално.
5. Когато картофите са полуготови, внимателно добавете млякото и брашното с водата, като бъркате непрекъснато. Овкусете с още сол и пипер, ако е нужно. Намалете температурата на средна към висока и оставете да къкри.
6. Когато супата се сгъсти (остава да се стича по лъжицата, когато загребете), добавете мидите и нека къкри още 2 минути.
7. Оставете да престои около 5 минути и сервирайте с малко нарязан магданоз и накъсания бекон от по-рано.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ